10+1 ajatusta riippuvuudesta

Riippuvuus juontuu juurensa sanasta orja, joka hyvin kuvaakin riippuvuutta. Riippuvaisena olet orja jollekin tekemiselle.

Tässä muutamia asioita, joita jokaisen on hyvä ymmärtää riippuvuuksista.

  1. Riippuvaisella on fyysisiä muutoksia aivoissa. Virallisen määritelmän mukaan pelihimo on sairaus. Se että aivoissa on muutoksia, ei tarkoita automaatisesti että se olisi sairaus. Neurotieteilijä Marc Lewisin mukaan riippuvuus näyttääkin aivoissa syvästi opitulta tavalta. Jos riippuvuus on syvästi opittu tapa tai vaikka ei olekaan niin riippuvaisen impulssin kontrollointi ei toimi normaalisti. Riippuvaisella ei ole mahdollisuutta sanoa ei tai ainakin se on vaikeampaa kuin ihmisellä, jolla impulssin kontrollointi toimii normaalisti. Kyse ei ole siis mistään selkärangattomuudesta. Mikä on positiivista riippuvaiselle ja muille ihmisille on se että aivot ovat neuroplastisia. Se tarkoittaa että aivomme pystyvät muokkautumaan, oppimaan ja pois-oppimaan asioita.
  2. Kaikki riippuvuudet ovat enemmän samanlaisia kuin erilaisia. Minun näkemykseni mukaan on vain yksi universaaliriippuvuus. Riippuvuudet aiheuttavat ihmisille aina jotain positiivista elämään. Jos riippuvuus ei aiheuttaisi positiivisia asioita, niitä ei olisi. Kysymys kuuluukin mikä on se asia mitä riippuvainen saa riippuvuudesta. Ja toinen kysymys on että minkä takia se puuttuu ihmisen elämästä. Esim. riippuvainen saa helpotusta stressiin, helpotusta yksinäisyyteen, helpotusta emotionaaliseen tuskaan, kontrollin tunnetta elämään, hetkellistä jännitystä jne. Kun tarkastellaan pelkästään näitä asioita niin nähdään että ne on hyvin inhimillisiä asioita. Asioita joita kaikki ihmiset haluavat elämältään. Riippuvainen ei siis tee asioita hedonismin takia, vaan koska haluaa voida hyvin.
  3. Kun ymmärrät että riippuvainen haluaa vain voida hyvin niin myötätuntoinen lähestymistapa riippuvaista kohtaan on ainoa järkevä. Syyllistämällä riippuvaista sen käyttäytymisestä pahennat vain asioita. Tiedostamatta annat viestin että olet parempi henkilö kuin riippuvainen. Tosin syyllistäminenkään ei ole (yleensä) tiedostettua käyttäytymistä.
  4. Koska riippuvuudet ovat samankaltaisia asioita pitää olla tarkkana kun haluaa riippuvaisesta käyttäytymisestä eroon ettei se korvaannu toisella riippuvuudella. Näin minullekin kävi. Onneksi kuitenkin huomasin ajoissa sen.
  5. Älä ikinä yritä muuttaa riippuvaista henkilöä. Se ei aiheuta muuta kun ongelmia. Ainoa joka riippuvaista voi muuttaa on hän itse. Jos elät riippuvaisen henkilön kanssa niin siinä on kaksi rationaalista vaihtoehtoa: 1. Hyväksyä henkilö sellaisena kuin on. 2. Jos riippuvuudesta koituu sinulle paljon haittaa niin joskus järkevä vaihtoehto on poistua riippuvaisen elämästä.
  6. Miten monet pääsevät eroon riippuvuudesta? Riippuvainen tulee pohjalle. Pohjan määrittelen siten että riippuvainen on valmis tekemään kaikkensa päästäkseen eroon riippuvaisesta käyttäytymisestä. Valmis tekemään mitä tahansa, hakemaan ja ottamaan vastaan kaiken avun mikä on saatavilla.
  7. Himon tunnetta vastaan on mahdoton taistella. Se että antaa tunteelle huomion vain kasvattaa tunnetta. Silloin kohta ollaankin sen asian parissa, mikä riippuvuutta aiheuttaa. Himon tunteen tullessa pitäisi huomio kiinnittää johonkin muuhun merkitykselliseen asiaan ja alkaa tehdä sitä. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty.
  8. Retkahtamisille suurin syy on stressi. Kun ja jos olet lopettamista pelaamista tai mitä tahansa muuta riippuvuutta niin suosittelen etsimään jotain tapaa, jolla voit laskea stressiä.
  9. Uskon että kaikista riippuvuuksista pystyy pääsemään eroon oikeanlaisella tuella ja hoidolla. Helppoa se ei todellakaan ole.
  10. Et ole yksin riippuvuutesi kanssa. Uskalla hakea apua. Minulle voit myös laittaa viestiä, jos siltä tuntuu. Lupaan vastata kun kerkiän.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s