Riippuvuuden merkitys ihmiselle

Seuraavaksi haluan käsitellä riippuvuutta ja sen merkitystä ihmiselle.

Mitä on riippuvuus? Minä määrittelen riippuvuuden seuraavalla tavalla: Mikä tahansa tekeminen/aineen käyttäminen, joka aiheuttaa väliaikaista tyydytystä/helpotusta ja jota himoaa, mutta ei lopeta sen käyttöä/pysty lopettamaan.

Riippuvuus voi syntyä lähes mihin tahansa. Yleisesti ymmärretään että alkoholi, huumeet, tupakka, pelaaminen VOI aiheuttaa riippuvuuksia. Tämän lisäksi riippuvuutta voivat aiheuttaa mm. ruoka, liikunta, seksi, sosiaalinen media, työ, toinen ihminen (läheisriippuvuus) jne.

Riippuvuuksista mm. alkoholismi ja peliriippuvuus luokitellaan virallisesti sairauksiksi. Se että riippuvuuksia luokitellaan sairauksiksi ei ole hyvä juttu. Tai on se parempi asia kuin se että riippuvuus olisi täysin oma valinta.

Itseasiassa moni riippuvainen kokeekin että se on täysin oma valinta, eikä ymmärrä sen merkitystä itselle. Tämä aiheuttaa sen että riippuvainen kokee syyllisyyttä, häpeää ja itseinhoa.

Mitä hyvää sitten riippuvuudet aiheuttavat ihmisille? Tässä on vain muutama esimerkki: vähentävät stressiä, poistavat emotionaalisen kivun väliaikaisesti, vähentävät yksinäisyyttä, nostavat itsetuntoa/itseluottamusta hetkellisesti, antavat jännitystä elämään ja voivat myös antaa rakkauden tunteen. Riippuvainen ei tietenkään saa näitä kaikkia asioita riippuvuudesta vaan se on yksilöllistä mitä riippuvuus ihmiselle antaa.

Riippuvuudesta on siis ihmiselle jotain hyötyä, muuten sitä ei pääsisi syntymään. Riippuvuus ei siis itsessään ole se varsinainen ongelma, vaan seuraus, ihmisen yritys ratkaista omat ongelmansa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s